Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερόμενων, ολοκληρώθηκε η πρώτη διημερίδα με τίτλο “Άσκηση στον εργασιακό χώρο – Οφέλη, Προοπτικές”, το περασμένο Σαββατοκύριακο 18 & 19 Νοεμβρίου, στην Ξάνθη.

Η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, μέσω της υπηρεσίας #enaevents, περήφανος συνδιοργανωτής της διημερίδας, φιλοξένησε στο πολυλειτουργικό της χώρο, #enahub, σημείο συνάντησης ανθρώπων και ιδεών από κάθε τομέα, με κοινό στόχο την ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, τις εισηγήσεις της πρώτης ημέρας, τις οποίες η #enateam αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον.  Τα μέλη της ομάδας της ena συμμετείχαν επίσης στις πρακτικές ασκήσεις της δεύτερης ημέρας της διημερίδας, κάνοντας ένα “δώρο” στον εαυτό τους, αφού διδάχθηκαν το πώς μπορούν να βελτιώσουν τη στάση του σώματος τους εν ώρα εργασίας και όχι μόνο, αυξάνοντας παράλληλα την εργασιακή τους επίδοση.

1η ημέρα – #enahub 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σταύρος Αμοιράς, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό στο #enahub και αναφέρθηκε στη σημασία πρωτοβουλιών όπως η διημερίδα “Άσκηση στον εργασιακό χώρο – Οφέλη, Προοπτικές”. O κ. Αμοιράς τόνισε την αξία της ενημέρωσης που τέτοιες δράσεις προσφέρουν για την υγεία και ευημερία των εργαζομένων. Στη συνέχεια, καλωσόρισμα απηύθυνε στο κοινό και η Έμη Χατζηπαναγιώτη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συλλόγου ‘Η Τέχνη του Ζην’. 

Το πρώτη παρουσίαση με τίτλο Πρόληψη και διαχείριση μυοσκελετικών καταπονήσεων στο υγειονομικό προσωπικό-Εφαρμογή πρωτοκόλλου άσκησης εντός νοσοκομείου» πραγματοποίησε μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης,  η Παρασκευή Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια NdT, MSc, PHD(c) ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ, Γ.Ν.Κομοτηνής. Η κα. Σακελλάρη αναφέρθηκε στην στατιστική μελέτη που εκπόνησε σχετικά με το φαινόμενο των μυοσκελετικών καταπονήσεων στο υγειονομικό προσωπικό και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει πρόληψη και διαχείριση του προβλήματος, μέσα από την εφαρμογή ειδικού ασκησιολογίου εντός της εργασίας τους.

Στη συνέχεια, η Έμη Χατζηπαναγιώτη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Msc., γυμνάστρια αποκατάστασης και υποψήφια Phd, Εργαστήριο Αποκατάστασης ΤΕΦΑΑ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Υπεύθυνη του Κέντρου Τάι Τσι Τσουάν Ξάνθης – Π.Ε.Σ. ‘Η Τέχνη του Ζην’ παρουσίασε τις Εναλλακτικές μορφές άσκησης Tai Chi Chuan & Qi Gong στο χώρο εργασίας – ένα διαφοροποιημένο πρόγραμμα για διαύγεια πνεύματος και φυσική υγεία”. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η πολυπράγμων κα. Χατζηπαναγιώτη αναφέρθηκε στη συσχέτιση των μυοσκελετικών προβλημάτων και των χρόνιων πόνων με την εργασία και την ψυχολογία των εργαζομένων, αποδεικνύοντας ότι κάτι τόσο απλό όσο η σωστή στάση του σώματος μπορεί να μειώσει το στρες των εργαζομένων και να αυξήσει την παραγωγικότητα τους. 

Στην τρίτη παρουσίαση με τίτλο: Seated Tai Chi in the workplace”, ο ιδιαίτερα παραστατικός Stanislav Bagalev, Διευθυντής του Κέντρου Yang Family Tai Chi Chuan Association για τη Σόφια και τη Φιλιππούπολη, Master of WingTsun, προπονητής Wushu Yang στυλ,από τη Βουλγαρία, αναφέρθηκε στην αξία της καλής στάσης του σώματος και στις μικρές αλλαγές που μπορούν να τη βελτιώσουν, αποτελώντας μια νέα συνήθεια για τον καθένα ξεχωριστά.

Τέλος, ο πάντα μεταδοτικός Θεράπων Φάκας, Ηλ. Μηχανικός & Life and Business Coaching, παρουσίασε τον αντίκτυπο που έχει το stress στην εργασιακή απόδοση και το πόσο εύκολο είναι να οδηγηθεί ένας εργαζόμενος στο burnout εάν δεν αντιμετωπίσει έγκαιρα τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, στην εισήγηση του με θέμα: Μεγιστοποίηση της απόδοσης στο χώρο εργασίας μέσω της σύνδεσης μυαλού-σώματος.

2η ημέρα – Π.Ε.Σ. ‘Η Τέχνη του Ζην’

Την δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης, σε ένα ευχάριστο κλίμα στο χώρο του Π.Ε.Σ. “Η Τέχνη του Ζην”, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στις πρακτικές συνεδρίες των θεωριών που αναλύθηκαν την προηγούμενη ημέρα, αλλά και να παρουσιάσουν φόρμες ασκήσεων Tai- Chi από την ομάδα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, με σκοπό την ανάδειξη της πολυδιάστατης φύσης της πολεμικής αυτής τέχνης. Η διημερίδα έκλεισε με την υπογραφή της Χάρτας φιλίας, συνεργασίας και καλών πρακτικών μεταξύ των 

Η #enaevents, θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον Πολιτιστικό και Επιστημονικό Σύλλογο Ξάνθης “Η Τέχνη του Ζην” και την Έμη Χατζηπαναγιώτη, για την συνεργασία αλλά και για τη μοναδική ευκαιρία που είχε η ομάδα της να παρακολουθήσει μια τόσο διαφορετική διημερίδα, με στόχευση στην υγεία και την ευεξία των εργαζομένων.