Εκδήλωση: “Αξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας “Κτήμα Παυλίδη” για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων- Pavlidis Terroir”

26 Μαΐου 2022
Εκδήλωση: “Αξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας “Κτήμα Παυλίδη” για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων- Pavlidis Terroir”

Η εταιρεία “Κτήμα Παυλίδης ΑΕ” σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Αξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας “Κτήμα Παυλίδη” για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων- Pavlidis Terroir

Τo Σάββατο 28 Μαΐου και ώρα 11:00 π.μ. στο Κτήμα Παυλίδη, στα Κοκκινόγεια Δράμας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την νέα υπηρεσία της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, #enaevents.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης “Αξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας “Κτήμα Παυλίδη” για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων- Pavlidis Terroir”.

11.00-11.15 |  Προσέλευση

11.15 -11.30 | Χαιρετισμοί

11.30 -11.50 | Η Εταιρεία Κτήμα Παυλίδη, Παναγιώτης Κυριακίδης, Γενικός Διευθυντής Κτήμα Παυλίδης

11.50 – 12.10 | Χρηματοδοτικές ευκαιρίες και υποστήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας, Νίκος Χαραλαμπογιάννης, Υπεύθυνος επενδυτικών σχεδίων Αναπτυξιακού Νόμου, ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης

12.10-12.30 | Παρουσίαση του έργου Pavlidis_Terroir, Mαριρένα Γρηγορίου, Καθηγήτρια ΔΠΘ

12.30-12.50 | Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου, Θεοδώρα Τσίρκα – Αναστάσιος Νικολάου, Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές, ΔΠΘ

12.50 – 13.30 | Γευστική δοκιμή οίνου – Μπουφές – Networking

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.

Το έργο

Το έργο «Αξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας Κτήμα Παυλίδη για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων – Pavlidis Terroir» (Κωδικός πράξης: ΑΜΘΡ7-0074127) που χρηματοδοτείται από την ΕΥΔΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στο πλαίσιο της Δράσης Χρηματοδοτική Ενίσχυση Σχεδίων Έρευνας Ανάπτυξης & Καινοτομίας στον τομέα προτεραιότητας της RIS3, αποσκοπεί στη μελέτη και ανάδειξη του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας KTHMA ΠΑΥΛΙΔΗΣ με στόχο την ανάπτυξη κρασιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Το έργο υλοποιείται από την εταιρεία KTHMA ΠΑΥΛΙΔΗΣ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας Ανάπτυξης, Μοριακής Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ρύθμισης του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται:

  • Η στοχευμένη ανάλυση του μικροβιώματος, η απομόνωση και ο χαρακτηρισμός γηγενών στελεχών ζυμομυκήτων και μηλογαλακτικών βακτηρίων.
  • Η πλήρης αλληλούχιση του γονιδιώματος των των νέων γηγενών μικροβιακών στελεχών και η αξιολόγηση τους στην οινοποίηση.
  • Η δημιουργία μικτών οινοποιητικών καλλιεργειών με τα νέα γηγενή στελέχη.
  • Η ανάπτυξη μεθοδολογίας/τεχνολογίας για την αποτελεσματική και αποδοτική ανάπτυξη των νέων οινοποιητικών καλλιεργειών (κυτταρικής βιομάζας), κατάλληλης για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.
  • Η παραγωγή, μέσω της αξιοποίησης των νέων γηγενών στελεχών, σε πιλοτική ημι-βιομηχανική κλίμακα κρασιών με τοπικό χαρακτήρα και η αξιολόγησή τους από το καταναλωτικό κοινό.

Σχετικά με την εταιρεία:

Κύριος στόχος του Κτήματος Παυλίδη είναι η παραγωγή εκλεκτών οίνων. Η διάθεση στον καταναλωτή ποιοτικών προϊόντων, αναγνωρίσιμων, με εκλεπτυσμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Για την επίτευξη των στόχων μας διαθέτουμε αμπελώνα 600 στρεμμάτων, ενώ υπάρχει η προοπτική συστηματικής επέκτασής τους με βασικό σκοπό την κάλυψη της παραγωγής μας από ιδιόκτητα αμπέλια, έτσι ώστε η ποιότητα της πρώτης ύλης να είναι πλήρως ελεγχόμενη. Στους αμπελώνες μας καλλιεργούνται ελληνικές κ διεθνείς ποικιλίες, γνωστές αλλά και λιγότερο διαδεδομένες, επιδιώκοντας πάντα, να φέρουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των εδαφών (terroir) που από την αρχαιότητα μέχρι και τη νεότερη Ελλάδα, είχαν επιλεχθεί από τους προγόνους μας για την εγκατάσταση των αμπέλων τους.

Οι αμπελώνες του Κτήματος Παυλίδη εκτίνονται στις περιοχές των Κοκκινογείων και Περιχώρας Δράμας. Και οι δύο αυτές περιοχές ήταν γνωστές για τα αμπελοτόπια τους από την αρχαιότητα ακόμη, και μέχρι τα μισά του περασμένου αιώνα.

Το οινοποιείο, το οποίο εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Χατζήνας, είναι ένα κτίσμα μοντέρνο, πρωτοποριακό, έκτασης 3000 τ.μ και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του αμπελώνα στα Κοκκινόγεια. Η minimal αισθητική του, με μοντέρνες, λιτές γραμμές, παραπέμπει ευθέως στη φιλοσοφία του Νέου Κόσμου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την #enaevents, μια υπηρεσία της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, που σχεδιάζει και υλοποιεί εταιρικές, εκπαιδευτικές, συνεδριακές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, δια ζώσης, υβριδικές και απομακρυσμένης συμμετοχής στο φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο.

Μοιραστείτε το άρθρο