Η εκδήλωση Xanthi StartUp Greece Week 2024 με τα μάτια της #enaevents

11 Νοεμβρίου 2024
Η εκδήλωση Xanthi StartUp Greece Week 2024 με τα μάτια της #enaevents

Η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, υπερήφανο μέλος του ΕΙΤ Food Hub Greece και εταίρος του #DigiAgrifood, με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε μέσω της υπηρεσίας της #enaevents την εκδήλωση “Επιχειρηματική Ανάπτυξη και Καινοτομία: Τάσεις, Εργαλεία και Στρατηγικές”, στο πλαίσιο του StartUp Week Greece 2024.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στο #enahub, σημείο συνάντησης ανθρώπων και ιδεών από κάθε τομέα, με κοινό στόχο την ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, προσελκύοντας πλήθος κόσμου από διαφόρους κλάδους, όπως φοιτητές, επιχειρηματίες, αγρότες και ακαδημαϊκούς.

Στόχος της εκδήλωσης, ήταν να προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης και ανταλλαγής γνώσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, δημιουργώντας προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης Xanthi StartUp Week Greece

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε η Θεοδώρα Τσοκανάρη, Executive Manager της Thinc Thrace incubator, η οποία καλωσόρισε το κοινό μέσα από μια σύντομη παρουσίαση της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και της αποστολής της.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες από κορυφαίους επαγγελματίες, πάνω στους 5 κεντρικούς άξονες της εκδήλωσης:

Νέες Τεχνολογίες & Τεχνητή Νοημοσύνη:

Στην πρώτη ενότητα, αποκαλύφθηκαν τα μυστικά της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις. Ομιλητές ήταν ο Σταύρος Αμοιράς, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, και ο Στέργιος Τέγος, Μηχανικός Λογισμικού και CEO της εταιρείας Enchatted.

Οι ομιλητές ανέδειξαν τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης για τις επιχειρήσεις, εστιάζοντας στο πώς μπορεί να διεισδύσει αποτελεσματικά στους οργανισμούς για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών τους. Μέσα από την ανάλυσή τους, αναφέρθηκαν στη μείωση του χρόνου εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, τονίζοντας παράλληλα την αξία της Τεχνητής Νοημοσύνης ως εργαλείο στρατηγικής και ανάπτυξης.

Στην ίδια ενότητα, Ο Γιώργος Κουτσουδάκης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Smiling Machines, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις και αναδυόμενες τάσεις που διαμορφώνουν τη βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο. Με αναφορές σε καινοτόμες τεχνολογίες και νέες στρατηγικές, ανέδειξε πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ευελιξία και ανταγωνιστικότητα.

Design Thinking

Στην ενότητα αυτή, ο Ιωάννης-Μάριος Ψιμάδας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων της WOW Innovation, παρουσίασε τη μεθοδολογία του Design Thinking ως βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την καινοτομία στις επιχειρήσεις. Η παρουσίασή του εστίασε στη σημασία της κατανόησης των αναγκών των εταιρειών και των πελατών και της δημιουργίας ιδεών μέσω της συστηματικής ανατροφοδότησης και βελτιστοποίησης. Ο κ. Ψιμάδας τόνισε πώς το Design Thinking μπορεί να προσφέρει ευελιξία και να ενισχύσει τη δημιουργικότητα των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα τους.

Επιχειρηματικότητα στην Πράξη

Ο Άγγελος Βασιλείου, Tech Lead της Mantis Beyond Innovation, παρουσίασε τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που σχετίζονται με τη μετάβαση από την ιδέα στην υλοποίηση ενός προϊόντος. Με έμφαση στο «χάσμα πρόθεσης-δράσης» που πολλές startups αντιμετωπίζουν, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι νεοφυείς επιχειρήσεις συχνά αποτυγχάνουν να κάνουν το πρώτο βήμα, όπως ο φόβος της αποτυχίας, η εξάντληση, και η ανάγκη για τελειότητα. Επιπλέον, παρουσίασε πώς η χρήση εργαλείων όπως το Business Model Canvas και το MVP (Minimum Viable Product), μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναδείξουν την αξία των ιδεών τους γρήγορα και αποτελεσματικά, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες των πελατών και στη συνεχή ανατροφοδότηση​.

Αγροδιατροφή & Προκλήσεις

Στην ενότητα της Αγροδιατροφής, η Izaskun Valle Mendieta, Senior Project Officer στο EIT Food, παρουσίασε εξ αποστάσεως τον ρόλο του EIT Food στην υποστήριξη της καινοτομίας και των startups στον αγροδιατροφικό τομέα, δίνοντας έμφαση σε προγράμματα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα.

Στη συνέχεια, η Αγγελική Δράκου, CEO & Co-Founder της Grizo & Prasino και ωφελούμενη του προγράμματος Empowering Women in Agrifood, μοιράστηκε τη δική της εμπειρία ως επιχειρηματίας. Μέσα από την ιστορία της, ανέδειξε τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της γεωργίας και την καινοτομία που βρίσκεται πίσω από τα βοτανικά προϊόντα της, τονίζοντας τη σημασία της ομαδικότητας και της αναζήτησης εξειδικευμένης υποστήριξης για βιώσιμη ανάπτυξη.

Μικροχρηματοδοτήσεις

Ο Νεοκλής Στάμκος, CEO της Microsmart, παρουσίασε την καινοτόμα προσέγγιση της εταιρείας του στις μικροχρηματοδοτήσεις, προσφέροντας ευέλικτες και διαφανείς λύσεις χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Μέσα από ψηφιακές διαδικασίες και αξιολόγηση βασισμένη στο πιστωτικό προφίλ των πελατών, η Microsmart δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να λάβουν χρηματοδότηση έως 25.000 ευρώ, προωθώντας την επιχειρηματική ανάπτυξη σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε παραδοσιακά τραπεζικά προϊόντα. Με υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης για αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας και βελτιωμένη εξυπηρέτηση πελατών, η εταιρεία στοχεύει στη διεύρυνση της οικονομικής συμπερίληψης και την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών λύσεων.

Στα διαλείμματα των άκρως ενδιαφέροντων παρουσιάσεων, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γευτούν σπιτικές και παραδοσιακές γεύσεις από τη Θράκη, οι οποίες μετέδωσαν τη “ζεστασιά” της σπιτικής φιλοξενίας που προσφέρει το #enahub.

“Αυτή η εκδήλωση ήταν μέρος του #StartupGreeceWeek – μια εβδομάδα εκδηλώσεων που φιλοξενήθηκαν από VCs και startups για να φέρουν κοντά το τεχνολογικό οικοσύστημα”.

Μοιραστείτε το άρθρο