Ολοκλήρωση εκδήλωσης eMT cluster στην Ξάνθη “Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων στην ΑΜΘ”

02 Ιουλίου 2022
Ολοκλήρωση εκδήλωσης eMT cluster στην Ξάνθη “Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων στην ΑΜΘ”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τέταρτη και τελευταία εκδήλωση του κύκλου ενημέρωσης και παρουσίασης λύσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού με θέμα: “Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων στην ΑΜΘ”, που διοργανώθηκε από την εταιρεία ena Σύμβουλοι ΑνάπτυξηςΦορέα Αρωγό του eMT cluster σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ξάνθης και τις επιχειρήσεις τεχνολογίας που συνθέτουν το eMT cluster.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022, στο πολυλειτουργικό χώρο της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης#enahub, σημείο συνάντησης ανθρώπων και ιδεών από κάθε τομέα με κοινό στόχο την ανάπτυξη στην εκπαίδευση, στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπροσωπώντας το Δήμο Ξάνθης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, ο κ. Μπούτος Ιωάννης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Co-Founder της εταιρείας Act4energy, ο κ. Διαμαντής Βασίλης.

Ακολούθησε η παρουσίαση της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου ΘράκηςThinc Thrace incubator, από τον κ. Πουσπουρίκα Μιχάλη, συνιδρυτή της ΦΜ-ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ανάδοχο εταιρεία μαζί με την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης της Θερμοκοιτίδας του Δ.Π.Θ.

Ο κ. Παπασταματίου Γιώργοςυπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του eMT cluster, αναφερόμενος στη στρατηγική του cluster, τόνισε την υπέρβαση που έχει συντελεστεί στο eMT cluster, έναντι των τυπικών προϋποθέσεων των προγραμμάτων της ΓΓΕΚ. Επιπλέον τόνισε ότι το eMT cluster αποτελεί σημείο συνάντησης για τις επιχειρήσεις της Α.Μ.Θ. όπου μπορούν να βρουν συμβουλευτική υποστήριξη και να εξετάσουν εναλλακτικές τεχνολογίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Επισήμανε επίσης ότι το eMT cluster κάνει πράξη την συνεργασία με κάθε αναπτυξιακή ενέργεια στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., αλλά και με ενέργειες που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, ώστε να λειτουργήσει ως δίαυλος για κάθε επιχείρηση που θέλει να δικτυωθεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, να αναζητήσει προσωπικό μέσα από Πανεπιστήμια και Θερμοκοιτίδες Επιμελητηρίων, να ενισχύσει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με Ινστιτούτα και Συνεργατικές Ενώσεις που ήδη λειτουργούν.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του αντικειμένου και των καινοτομιών που συγκεντρώνει το οικοσύστημα τεχνολογιών του eMT cluster, του πρώτου συνεργατικού σχηματισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, από τον Project Manager του έργου, κ. Στέλιο Κοτόπουλο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέντε (5) εκ των επιχειρήσεων που συνθέτουν το eMT cluster, οι οποίες είχαν την ευκαιρία αφενός να έρθουν σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής της Ξάνθης και αφετέρου να παρουσιάσουν τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που αναπτύσσουν στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο eMT cluster.

Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι κάτωθι εταιρείες με τους εκπροσώπους τους:

  • ATC: O Business Development της Athens Technology Center (ATC), κ. Τζιώτης Δημήτρης, παρουσίασε συνοπτικά τις δραστηριότητες της εταιρείας του, μία από τις μακροβιότερες στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στις εφαρμογές συγκέντρωσης και ανάλυσης ενημερώσεων και νέων που χρησιμοποιούνται από ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλη την Ευρώπη, όπως επίσης και από μεγάλους οργανισμούς ή σημαίνοντα πρόσωπα. Αναφέρθηκε στις εφαρμογές διευκόλυνσης της κινητικότητας στις πόλεις και στο ολοκληρωμένο ERP σύστημα που αντιπροσωπεύει η ATC, το Epicor και λειτουργεί ήδη σε μεγάλες βιομηχανίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  • GeoSense: O CEO της εταιρείας, κ. Δημήτρης Ράμναλης παρουσίασε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που σχετίζονται με τα μη-επανδρωμένα αεροχήματα UAV (Drones) και τις ενδεικτικές χρήσεις τους σε μία πολύ μεγάλη έκταση εφαρμογών όπως: η συγκέντρωση δεδομένων από καλλιέργειες στα πλαίσια της ψηφιακής γεωργίας, η παρακολούθηση δυσπρόσιτων εκτάσεων για λόγους προστασίας ή έρευνας φυσικών καταστροφών, η εποπτεία/παρακολούθηση δυσπρόσιτων κτισμάτων (όπως οι υψικάμινοι διυλιστηρίων, ή κεραίες κινητής) ενώ παράλληλα ανέλυσε την εξαιρετικά μεγάλη χρησιμότητα των drones στους κλάδους της οικονομίας και της επιστήμης.
  • Ten06: Ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Παπασταματίου Γιώργος, παρουσίασε την νεοφυή ΤΕΝ06 που εστιάζει στην ανάπτυξη εφαρμογών που ενσωματώνουν συμβουλευτική και επιχειρησιακή λογική με τεχνολογία, ώστε να επιταχύνεται η υλοποίηση συστημάτων ψηφιακού μετασχηματισμού για τους χώρους Τουρισμού και Ταξιδίων, Αγροτεχνολογία και εμπορικές επιχειρήσεις, προσφέροντας στους πελάτες σύντομο χρόνο υλοποίησης, μικρότερο κόστος, ενώ συμβάλλει στο πρόβλημα της έλλειψης κατάλληλων τεχνικών για την ανάπτυξη εφαρμογών.
  • Genet Advertising – ZZDOT: Ο ιδιοκτήτης του ομίλου, κ. Ηλίας Γρίλιας, παρουσίασε το κύκλο υπηρεσιών που προσφέρει ο όμιλός του και μέσα από πραγματικά παραδείγματα εξυπηρέτησης τοπικών, εθνικών και διεθνών πελατών, εστίασε στην σημασία της επαγγελματικής επικοινωνίας για προϊόντα, υπηρεσίες και ιδέες, συνδυάζοντας την ολοκληρωμένη προσέγγιση (εικαστικά, οικονομικά, νομικά, τάσεων της αγοράς, τμηματοποίησης αγοράς κλπ) με τις κατάλληλες τεχνολογικές αναπτύξεις, είτε σε επίπεδο digital marketing, είτε σε επίπεδο σχεδιασμού και δημιουργικού, είτε σε επίπεδο λειτουργίας. Το σύστημα εικονικής περιήγησης που παρουσίασε, διευκολύνει την εξοικείωση του χρήστη με περίπλοκα περιβάλλοντα τεχνολογίας και την επαφή με επιχειρήσεις, συγκέντρωσε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου.
  • SEEMS: Ο συνιδρυτής και Advisory Board της, κ. Πέτρος Σουκουλιάς παρουσίασε τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού στη βιομηχανική παραγωγή, στις οποίες εξειδικεύεται η επιχείρηση τα τελευταία 5 χρόνια.

Η ena Σύμβουλοι ΑνάπτυξηςΦορέας Αρωγός του eMT cluster, εκπροσωπήθηκε από τον συνιδρυτή και Διευθυντή Συντονισμού & Ανάπτυξης της εταιρείας, κ. Σταύρο Αμοιρά, ο οποίος μετά από μια σύντομη αναφορά στη παρουσία και στο ρόλο της ena ως αναπτυξιακού πόλου στην Περιφέρεια της ΑΜΘ, παρουσίασε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις, για τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Ο κ. Αμοιράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρότζεκτ που έχει αναλάβει η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και έχουν ως τελικό αποδέκτη και ωφελούμενο την ευρύτερη οικονομική και εκπαιδευτική κοινότητα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εξατομικευμένα ζητήματα που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων τους με τους ομιλητές, τους εκπροσώπους του eMT cluster και των επιχειρήσεων-μελών που έλαβαν μέρος, απολαμβάνοντας παράλληλα ποικιλία γαστρονομικών εδεσμάτων και εκλεκτά κρασιά.

Η εκδήλωση της Ξάνθης αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στον κύκλο ενημερωτικών εκδηλώσεων του eMT cluster στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μέσα από τις ενημερωτικές αυτές εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν λύσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού που αφορούσαν κυρίως αλλά όχι μόνο, Αγροδιατροφικές επιχειρήσεις πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, Μεταποιητικές και Βιομηχανικές επιχειρήσειςΕμπορικές επιχειρήσειςΣυνεταιρισμούς και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το eMT cluster έχει ήδη ξεκινήσει τη διασύνδεση με φορείς από άλλες περιοχές της Ελλάδας με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την στενότερη επαφή με επαγγελματικούς φορείς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που θα αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση της Ξάνθης μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο: 

Το eMT cluster, ο πρώτος συνεργατικός σχηματισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν με τη παρουσία τους την εκδήλωση. Ευχαριστεί ιδιαιτέρως τις εταιρείες που συμμετείχαν ενεργά στις ομιλίες με δικές τους επενδύσεις, όπως επίσης και το προσωπικό της ena σύμβουλοι ανάπτυξης που επίσης ιδιωτικά ανέλαβε όλη την οργάνωση αυτών των εκδηλώσεων.

Μοιραστείτε το άρθρο