Ολοκλήρωση εκδήλωσης: Οι νέες χρηματοδοτήσεις για την Έρευνα και την Καινοτομία

23 Σεπτεμβρίου 2022
Ολοκλήρωση εκδήλωσης: Οι νέες χρηματοδοτήσεις για την Έρευνα και την Καινοτομία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Οι νέες χρηματοδοτήσεις για την Έρευνα και Καινοτομία κατά την περίοδο 2021 – 2027» που διοργανώθηκε από την Thinc Thrace incubator σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας που ακολούθησε ήταν ο κ. Αθανάσιος ΚυριαζήςΓενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις της Thinc Thrace incubator, στην έδρα της θερμοκοιτίδας, στη Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης.

thinc3

Έπειτα από μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Thinc, ο κ. Κυριαζής παρακολούθησε παρουσιάσεις των φοιτητικών ομάδων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίες παρουσίασαν το έργο και το όραμά τους. Μαζί τους και μία υποψήφια επιχειρηματική ομάδα στο πρόγραμμα της Thinc Thrace incubator, η οποία ιδρύθηκε από Καθηγητές του Πανεπιστημίου. Ο κ. Κυριαζής έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις ομάδες και υπογράμμισε τη σημαντικότητα της συμβολής της Thinc στην ανάπτυξη του έργου τους.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου ΘράκηςΚαθηγητής Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης και ο Πρόεδρος του συνδέσμου Δίκτυο Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Α.Μ.Θ, κ. Χρήστος Γιορδαμλής.

Ακολούθησε η παρουσίαση της  Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κας. Μαρίας Μιχαλοπούλου, για την έντονη δράση και την αξιοποίηση των διαθέσιμων ερευνητικών πόρων αλλά και τον σχεδιασμό για το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε το Πανεπιστήμιο να γίνει πρωτοπόρο στην έρευνα.

thinc5

Ο κ. Αθανάσιος ΚυριαζήςΓενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, μίλησε για το όραμα της ανάπτυξης και ενίσχυσης της καινοτομίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την υλοποίησή του με την αρωγή των τοπικών ερευνητικών κέντρων και δομών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας από τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Τέλος, ο κ. Κυριαζής στάθηκε στην αξία της χρηματοδότησης και όπως ο ίδιος τόνισε: «Εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάπτυξης 60 εκ. ευρώ για τη βασική έρευνα, μιας και έχει ένα βασικό μειονέκτημα, δεν χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑΆρα, θα πρέπει να υπάρχει είτε από εθνικούς πόρους ή από κάπου αλλού, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης».

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με αυτή του κ. Παναγιώτη Κουδουμάκη, εκπροσώπου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη». Ο κ. Κουδουμάκης ανέλυσε τους άξονες της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και των ευκαιριών χρηματοδότησης και αναφέρθηκε σε έργα που πραγματοποιήθηκαν στην τρέχουσα περίοδο αλλά και τις δράσεις που σχεδιάζονται για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό ερευνητικών υποδομών και επιχειρήσεων για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία καθώς και για τη συνεργασία τους με ερευνητικούς / ακαδημαϊκούς φορείς.

thinc4

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τρείς (3) εκ των φοιτητικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μία (1) εκ των 25 επιχειρηματικών ομάδων που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα της Thinc Thrace incubator, οι οποίες είχαν την ευκαιρία αφενός να έρθουν σε επαφή με την ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αφετέρου να παρουσιάσουν τις ιδέες και τους στόχους τους στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας.

Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι κάτωθι ομάδες με τους εκπροσώπους τους:

  • ΑΒCureD: Η κ. Αικατερίνη ΧατζάκηΚαθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, παρουσίασε την επιχειρηματική πρόταση που κατέθεσε με την ομάδα της στο πρόγραμμα της Thinc Thrace incubator. H ABCured εφαρμόζει προσεγγίσεις που βασίζονται σε δεδομένα για να παρέχει επικυρωμένες λύσεις και να παράξει γνώση, με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.  Η κ. Χατζάκη τόνισε τη σημαντικότητα λήψης χρηματοδότησης και υποστήριξης του ερευνητικού έργου και της επιχειρηματικότητας αλλά και υποστήριξης και ίδρυσης δομών, όπως η Thinc.
  • DIR: Ο συντονιστής της ομάδας, κ. Αθανάσιος Σένδρος, καθώς και άλλα μέλη της ομάδας έδωσαν το παρόν και παρουσίασαν την πορεία της ομάδας από την ίδρυσή της έως σήμερα και ανέλυσαν τα επόμενα βήματα για την χρονιά που ξεκινά καθώς και τις επιδόσεις τους σε διεθνής διαγωνισμούς.
  • DRT: Η αρχηγός της ομάδας, κ. Αφροδίτη Ανδριανού, παρουσίασε το νέο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο της ομάδας και μίλησε για την επίδοση του στον πρόσφατο διαγωνισμό που έλαβε μέρος στην Κροατία.
  • Erasmus Student Network DUTH: Το παρόν έδωσε και η πρόεδρος του Δικτύου Φοιτητών Erasmus του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Θεοδώρα Τσιώτρα.

Τη Thinc Thrace incubator εκπροσώπησαν από τους Ανάδοχους Φορείς, οι κ.κ. Σταύρος Αμοιράςσυνιδρυτής και Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, και Μιχάλης Πουσπουρίκας, συνιδρυτής της ΦΜ-Επιχειρείν, καθώς και η ομάδα υποστήριξης, κ. Χρήστος Παπαχαβιάρης, Project Manager της Thinc, και η κα Ζωή Αγαθαγγελίδου, Executive Manager της Thinc.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εξατομικευμένα ζητήματα που αφορούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης με τους ομιλητές, τους εκπροσώπους του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας.

thinc7

Η Thinc Thrace incubator έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων του προγράμματος και συνεχίζει τη στενή επαφή με φορείς και οργανισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας εντός και εκτός της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με στόχο την υποστήριξη των επιχειρηματικών ομάδων που θα φιλοξενήσει.

Η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Ανάδοχος Φορέας της πρώτης πανεπιστημιακής θερμοκοιτίδας στην Βόρεια Ελλάδα, θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, το κοινό και τους εκπροσώπους της Πολιτειακής και Πανεπιστημιακής Κοινότητας που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τέλος όλους τους εισηγητές για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις τους.

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο