Ολοκλήρωση εκδήλωσης Pavlidis Terroir – Τελικά αποτελέσματα έργου

08 Μαρτίου 2023
Ολοκλήρωση εκδήλωσης Pavlidis Terroir – Τελικά αποτελέσματα έργου

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκε η εκδήλωση  “Αξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας “Κτήμα Παυλίδης” για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων – Pavlidis Terroir” της εταιρείας “Κτήμα Παυλίδης” την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νομαρχείου Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.

Στην ενημερωτική ημερίδα παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων, τα πολύ ενδιαφέροντα τελικά αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία “Κτήμα Παυλίδης” σε συνεργασία με το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο πλαίσιο της δράσης “Χρηματοδοτική Ενίσχυση Σχεδίων Έρευνας Ανάπτυξης & Καινοτομίας στον τομέα προτεραιότητας της RIS3” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία & Θράκη 2014-2020“.

Στόχος του έργου Pavlidis_Terroir ήταν η ανάπτυξη κρασιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και η ανάδειξη των επιτυχημένων ελληνικών ποικιλιών με τοπικό “terroir” και τοπική «υπογραφή».

Pavlidis Terroir2

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γιώργος Μπρούφας, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Θεόδωρος Λιαλιάρης, Κοσμήτορας σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Ιωάννης Κεσανλής από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Χρήστος Γιορδαμλής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών Βιομηχανιών και εξαγωγικών επιχειρήσεων Έβρου και του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα τελικά αποτελέσματα του έργου επεσήμανε ο Αθανάσιος Εξάρχου, Οινολόγος του Κτήματος Παυλίδη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τους επιστήμονες που συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση του έργου, παρουσίασε την πορεία της εταιρείας αναδεικνύοντας παράλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ποικιλιών και της παραγωγικής της διαδικασίας.

Pavlidis Terroir8

Την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, εκπροσώπησε ο Στέλιος Κοτόπουλος, Σύμβουλος Ανάπτυξης Ερευνητικών Προγραμμάτων. Μέσα από μια σύντομη παρουσίαση αναφέρθηκε στην αποστολή και στον ρόλο της ena ως αναπτυξιακού παράγοντα στην περιοχή, τη συμμετοχή της στα εμβληματικά έργα (#DigiAgriFood, eMT cluster και Thinc Thrace incubator), καθώς επίσης και στις χρηματοδοτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα “Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027”, το οποίο έχει προδημοσιευτεί.

Pavlidis Terroir9

Στην συνέχεια, η Μαριρένα Γρηγορίου, Καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης παρουσίασε το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δ.Π.Θ. και τις δράσεις που υλοποιεί, αναφέρθηκε στο ταξίδι των 2,5 ετών μέχρι την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου και ανέλυσε στο κοινό τι σημαίνει Μικροβιακό terroir και ποια η σημασία του.

Pavlidis Terroir5

Τα τελικά ερευνητικά αποτελέσματα του Pavlidis_Terroir παρουσιάστηκαν από τον Αναστάσιο Νικολάου, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή και τον Κωνσταντίνο Τεγόπουλο, Υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Pavlidis Terroir12

Σύμφωνα με τους εισηγητές, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, δοκιμάστηκαν αυθόρμητες ζυμώσεις, μεθοδολογίες ανάλυσης αυτόχθονου Μικροβιώματος, όπως η απομόνωση του DNA όλων των φυσικών μικροβίων που βρίσκονται στον καρπό, απομονώσεις άγριων στελεχών ζυμών και Μικροοινοποιήσεις με γλεύκος Ασύρτικου. Τέλος, έγινε αναφορά στα μελλοντικά σχέδια που μπορούν να υλοποιηθούν, έπειτα από αυτήν την εκτενή και σημαντική έρευνα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε γευστική δοκιμή του ιδιαίτερου κρασιού που παράχθηκε στο πλαίσιο του έργου Pavlidis_Terroir, το οποίο απέσπασε θετικές εντυπώσεις από τους παρευρισκόμενους.

Pavlidis Terroir1

Pavlidis Terroir10

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την #enaevents, τη νέα υπηρεσία της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, που σχεδιάζει και υλοποιεί εταιρικές, εκπαιδευτικές, συνεδριακές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, δια ζώσης, υβριδικές και απομακρυσμένης συμμετοχής στο φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο.

Η ομάδα της #enaevents θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συνέδραμαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και τέλος όλους τους εκλεκτούς ομιλητές για τις εξαιρετικές τους παρουσιάσεις.

 

Μοιραστείτε το άρθρο