Ολοκλήρωση εκδήλωσης ΑgroWasteCompost – Τελικά Αποτελέσματα Έργου

17 Φεβρουαρίου 2023
Ολοκλήρωση εκδήλωσης ΑgroWasteCompost – Τελικά Αποτελέσματα Έργου

Τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία “Εβρίτικα Κελλάρια” σε συνεργασία με το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στo πλαίσιo της δράσης “Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας, Έρευνας & Ανάπτυξης, στον τομέα προτεραιότητας της RIS3” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία & Θράκη 2014-2020” παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική ημερίδα “Αξιοποίηση γεωργικών παραπροϊόντων στην παραγωγή οργανικών εδαφοβελτιωτικών μέσω κομποστοποίησης – AgroWasteCompost (Τελικά Αποτελέσματα Έργου)”. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη.

Στόχος του έργου AgroWasteCompost είναι η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την αξιοποίηση των γεωργικών παραπροϊόντων οινοποιείων για την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας οργανικού λιπάσματος, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελίωση της γονιμότητας των γεωργικών εδαφών.
ΑgroWasteCompost7

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του Επιμελητηρίου Έβρου καθώς και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

ΑgroWasteCompost2

Ο Ιωάννης Τοκατλίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στον χαιρετισμό που απήυθυνε στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στο αμοιβαίο όφελος που αποφέρουν οι συνεργασίες Ερευνητικών Φορέων και εταιρειών στο πλαίσιο χρηματοδοτικών δράσεων. Ο κ. Τοκατλίδης, έχοντας επίσης την ιδιότητα του Γεωπόνου, τόνισε τη σημασία των αποτελεσμάτων έργων όπως το AgroWasteCompost για τη βελτίωση της παραγωγικής δυνατότητας των ελληνικών εδαφών.

ΑgroWasteCompost8

Στη συνέχεια, το δικό του σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Βασίλης Κασαπίδης, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Έβρου, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία της παρουσίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην περιοχή της Θράκης. Δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει την ανάγκη της σύνδεσης της αγοράς με την έρευνα έτσι ώστε τα αποτελέσματα της να βρίσκουν άμεση εφαρμογή στην πράξη. Στη συνέχεια του σύντομου χαιρετισμού του, ο κ. Κασαπίδης δήλωσε την ενεργή στήριξη του Επιμελητηρίου Έβρου σε αξιόλογες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην περιοχή, όπως αυτή της εταιρείας “Εβρίτικα Κελλάρια“.

ΑgroWasteCompost9

Εκ μέρους της Περιφέρειας, το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Βασίλης Δελησταμάτης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Ο κ. Δελησταμάτης χαιρέτησε την καινοτομία που εισάγει το έργο AgroWasteCompost, αναγνωρίζοντας την ανακύκλωση και αξιοποίηση των φυτικών υπολειμμάτων ως μονόδρομο για το αύριο. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει πως τόσο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως θεσμός, όσο και η ελληνική κοινωνία στο σύνολο της έχουν πλέον την απαραίτητη ωριμότητα ώστε να στηρίξουν πρωτοβουλίες όπως το AgroWasteCompost.

ΑgroWasteCompost3

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Αγροτουρισμού &  Δ.Ε. Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης,  Δημήτρης Κολγιώνης.  

ΑgroWasteCompost1

Τις παρουσίασεις στο πλαίσιο της ατζέντας της εκδήλωσης άνοιξε ο Βασίλης Χαρόβας, Διευθύνων Σύμβουλος των “Εβρίτικων Κελλαριών”, ο οποίος καλωσόρισε με θέρμη τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια έκανε μια σύντομη παρουσίαση της πορείας της εταιρείας, δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή της όλα αυτά τα χρόνια σε ερευνητικές δράσεις και αναπτυξιακά προγράμματα.
ΑgroWasteCompost10

Από την πλευρά της ομάδας έργου του Πανεπιστημίου το λόγο πήρε, ο Ιωάννης Κουρκουτάς, Καθηγητής του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, ΔΠΘ, ο οποίος ενημέρωσε το κοινό για τα βασικά σημεία του έργου AgroWasteCompost, μετά από μια σύντομη αναφορά στο έργο του Εργαστηρίου “Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας” που το υλοποίησε και τις δράσεις στις οποίες αυτό συμμετέχει. Ο κ. Κουρκουτάς δήλωσε πως τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του παρόντος έργου έχουν μεγάλη σημασία για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.
ΑgroWasteCompost4

Τα τελικά ερευνητικά αποτελέσματα του έργου παρουσίασε η Ιωάννα Καραπάντζου, Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του, δοκιμάστηκαν συστήματα μικροβιακής κομποστοποίησης, σύστημα κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες και σύστημα συνδυασμού μικροβιακής κομποστοποίησης και κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες. Μεταξύ των σημαντικών αποτελεσμάτων της έρευνας προέκυψε πως τα προϊόντα που παρήχθησαν είχαν χαμηλό ποσοστό C/N, pH μεταξύ 6.5-7.5, περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, ενώ η χρήση τους στην εκβλάστηση σπόρων κριθαριού έδειξε ότι δεν είναι φυτοτοξικά.
ΑgroWasteCompost12

Την εκδήλωση έκλεισε ο Δημήτρης Μπαρδακίδης, συνιδρυτής, Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Στρατηγικής Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, με μια σύντομη παρουσίαση της εταιρείας και μια εκτενέστερη αναφορά στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις καινοτομίες που προσφέρουν ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης στον Αγροδιατροφικό τομέα.
ΑgroWasteCompost14

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την #enaevents, τη νέα υπηρεσία της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, που σχεδιάζει και υλοποιεί εταιρικές, εκπαιδευτικές, συνεδριακές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, δια ζώσης, υβριδικές και απομακρυσμένης συμμετοχής στο φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο.
ΑgroWasteCompost13

Η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέδραμαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και τέλος όλους τους εκλεκτούς ομιλητές για τις εξαιρετικές τους παρουσιάσεις.

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο